В сезона на вирусите и настинките е важно да знаем как да се предпазим и да защитим себе си ицялото си семйство! Днес ви представяме едно интервю с д-р Гъркова, която ни разкрива действието и състава на капките и спреят GripSTOP.

  

Защо да изберем GripSTOP ?!

За да отговаряме на този въпрос ни е нужно да разберем какви съставки съдържа този продукт, и как биха помагали на нашите пациенти. 

Активни съставки: 

1. Лактоферин: т.нар. “Молекула чудо” – представлява желязосвързващ  гликопротеин – е основен елемент от вродения неспецифичен  имунитет, и се извлича от млечната секреция на бозайниците, макар че се установява и в покривния епител (примерно носна, дихателна, гастроинтестинална лигавица и др.). В коластрата концентрацията му е значително по-висока. При локално приложение, лактоферина проявява антибактериално, противовирусно, антимикотични действие. Играе ролята и на имуномодулатор.                                                                                               

Антибактериално действие – при наличие на бактериална инфекция, концентрацията на  желязо в засегната лигавица се увеличава и предизвиква образуване на свободни радикали и оксидативен стрес. Именно лактоферина, с възможността си да се свързва с желязото, инхибира размножаването на бактериите като ги лишава от желязото, което им е нужно. От друга страна той има протеолитична активност, и когато се свързва с бактериалната обвивка, лактоферина  инициира имунен отговор и последващо унищожаване на бактериите.

Антивирусното действие – той инхибира навлизането на вирусите в клетките свързвайки с клетъчната стена на вируса. Той се свързва с хепарин-сулфатно протеогликанните рецептори (HSPG) по повърхността на клетката, които блокират закрепването на вируса. Той също инхибира размножаването на вируса вътре в клетките, индуцирайки противовирусен цитозин – интерферон (INF).                             

Роля на имуномодулатор – потенцира ефекта на придобития имунитет, като влияе върху Т-клетъчна матурация, пролиферация и съответната диференциация в Th-1 и Th-2 клетки.  Тази му роля, включително допринася за регулиране на процесите свързвани с Th-1\Th-2 дисбаланс, както е при алергиите. 

2. Бета 1-3 D глюкан: представлява полизахарид, съдържа се  в клетъчна стена на микроорганизми, гъби, зърнени култури. Той стимулира имунната система чрез активиране на системата на комплимента, макрофагите и NK клетки. 

3. ЕДТА: Възпрепяства образуването на бактериалния биофилм. 

4. Дексапантенол: производно на пантотеновата киселина, известно също като витамин В5. Повишава пролефирацията на фибробластите и ускорява процеса на реепителизация. Овлажнява лигавицата, намалява сухотата на носната лигавица и намалява образуването на сухи корички. 

5. Глицетиризинова киселина: намалява продължителността на възпалителната реакция. 

Всички тези съставки правят GripSTOP, продукт притежаващ едновременно противовъзпалително, реепителизиращо, имуномодулиращо и защитно действие, с овлажняващ лигавицата ефект. Продукта е подходящ за профилактика и лечение на вирусни, бактериални и алергични ринити, както и в случаите на намалено или загубено обоняние. Наличен е в две форми капки и спрей. Капките са по подходящи за задния ринит, а спреят – за преден. GripSTOP е безопасен за малки деца, като за постигането на най-добър ефект се препоръчва да се направи първоначално промивка на носната лигавица с физиологичен разтвор на морска вода и в последствие да се приложи продуктът. 

Знаете ли, че?!

Ще ви предствим и основните разлики между отделните групи медикаменти.

За да не се оставя погрешно впечатление или да се влияе при избора на продукт, е добре да се обяснят разликите в ефекта и действието на отделните най-често срещани групи медикаменти. 

Споменатите по-горе морски води от своя страна се делят на два вида: 

Изотоничен разтвор – най-общо е подходящ за поддържане на добра носна хигиена (почистване, промивка и овлажняване на носната лигавица). Хипертоничен разтвор (разтвор с по-висока процентна концентрация на сол) – най-общо подходящ за извличане на излишните течности, намаляване на отока и отбъбване на носната лигавица (за отпушване на носа и извличане на секрети). 

От друга страна широко използвани продукти в практика са т.н. назалните деконсестанти. Продукти в лицето на Xylometazoline, Oxymetazoline, Tramazolin, имат съдосвиващ ефект и намаляват отока и секрецията. Подходящи са за отпушване на носа, но не могат да се използват продължително време поради риска от страничните ефекти, както и че не са подходящи за деца под 2 годишна възраст, хора страдащи от хипертония, глаукома и диабет. 

Антихистаминовите и кортикостероидни капки и спрейове са друга група медикаменти, подходящи най-често при алергичните рините, или други възпалителни рините протичащи с прекомерна секреция. Те облекчават възпалението, кихането, сърбежа и запушването или хремата на носа. Страничните им ефекти могат да варират от главоболие, през раздразнение на носната лигавица, кръвотечение от носа и болки в гърлото, до кашлица.

 

Още при първи симптоми на настинка и грип, избираме GripSTOP!

GripSTOP има лактоферин в състава си, който блокира закрепването на вирусите към клетките!

▫️Подходящ за възрастни и деца

▫️Отпушва и предпазва носа

 

GripSTOP спрей и капки за нос е медицинско изделие за лечение на симптомите свързани с настинки и съпътстващите ги възпалителни състояния на носните кухини, включително и от бактериален произход.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *