ЗАПУШЕНИЯТ НОС ЧЕСТО СРЕЩАН ПРОБЛЕМ ПРИ РАЗЛИЧНИТЕ ВЪЗРАСТОВИ ГРУПИ
Запушен нос - проблем и решение - Грип Стоп
Запушеният нос – често срещан проблем

 

Запушен нос – предистория

Запушен нос – предистория. Децата непосредствено след раждането си, се излагат на влиянието на заобикалящата ги среда. В първите месеци, до половин година от раждането си, децата са защитени от майчините антитела, които получават през бременността и след това с кърмата, затова те много рядко боледуват. Проблема за децата започва след 6-тия месец. Те започват да се борят с факторите на заобикалящата ги среда и започват да изграждат свой имунитет. Освен наследствено приетия вроден имунитет от майката, е прието, че в годините до пубертета децата изграждат свой собствен имунитет, така че до към 12-14 годишна възраст може да се говори, че детето вече има т.н. „съзряла“ имунна система, която може да реагира на външните фактори и да защитава организма от външни патологични вредители. 

Запушен нос – често срещан проблем и особености при различните възрастови групи пациенти

Запушен нос - проблем при всички възрасти - Грип Стоп
Запушен нос – често срещан проблем и особености при различните възрастови групи пациенти

Запушен нос е често срещан проблем, който може да засегне всеки – възрастни, деца и бебета. Ако за първата категории симптома запушен нос създава само повече или по-малко дискомфорт, то при децата и новородените бебета, симптома запушен нос може да представлява проблем с определена сериозност и не бива да се подценява. От казаното до тук може да се направи извода, че подрастващите деца от 1 година до към   7-8 годишна възраст са най-уязвими и често боледуват. Това е следствие на „незрялата“ им имунна система. Всеки човек вдишва въздух през устата и носа. Това е входната врата към организма на всички циркулиращи в пространството патогени. Обикновено, инфекциите най-често и лесно се предават по въздушно-капков път. Особено проблемен е периода, в които децата на възраст между 2 и 6 години започнат да посещават детски ясли, градини и училище. Това ги излага на по-висок риск от инфекция. От друга страна бебета сами по себе си имат несъзнателна склонност да дишат само през носа и следователно може да има проблеми с храненето – т.е. симптома запушен нос води до хранителен и дихателен дефицит при бебета.

Запушен нос – защитна функция на лигавицата на носа

Запушен нос – защитна функция на лигавицата на носа. Лигавицата на носа  при човека има защитна функция. Тя играе ролята на бариера, затова е важно да е в добро състояние, за да предпазва дихателните пътища от навлизането на различни микроби. Различни външни фактори като: студен въздух, алергени, най-често вируси или бактерии, могат да променят нейната функционалност и отслабят нейните защитни функции. В организма се включват някой защитни механизми, с цел да се премахнат причинителите. Тялото реагира, като повишава кръвоснабдяването в носната лигавица и увеличава производството на секрет с цел да „отмие“ причинителите. Това състояние се нарича хрема.

Запушен нос – какво трябва да знаем

Запушен нос – какво трябва да знаем когато имаме проблем - Грип Стоп
Запушен нос – какво трябва да знаем?

Запушен нос – какво трябва да знаем. Хремата в детска възраст е неизбежна и е често срещан проблем! Носната лигавица на детето се възпалява и оттича, което води от своя страна до запушен нос. Състоянието запушен нос може да е съпроводен с обилна ринорея (секрет). Запушен нос се причинява от възпаление на дихателните лигавици или т.нар. ринит. Ринитът представлява възпаление на носната лигавица, съпроводен със симптоми като хрема, запушен нос и затруднено носно дишане. Запушен нос е много често срещано състояние, което всеки е изпитвал поне веднъж в хода на своето съществуване. Само по себе си състоянието запушен нос не е нeщо особено сериозно, но със сигурност запушен нос се класира за много досаден симптом. Запушен нос и болките в носа имат негативно влияние върху децата, особено в случаите, когато са причина за затруднено дишане, хъркане и непълноценен сън през нощта. При запушен нос трябва да се споменат и промяната в слуховите способности, обонянието, главоболието и способността да се говори.

Запушен нос – в следствие на ринит – видове ринит

Запушен нос – в следствие на ринит. Видове ринит. Чисто етиологично, ринитите могат да се класифицират по различен начин спрямо причинителя, периодичността и остротата на клиничната картина, но всички те водят до проявата на симптома запушен нос. Най-чести са: алергичния ринит – сезонен или целогодишен; инфекциозния ринит – остър или хроничен, също зависещ и от причинителя; вирусен или бактериален и неинфекциозния ринит,  който обобщава  различните причинители като: хипертрофирали сливици, полипи, деформирана носна преграда, тумури, вазомоторен ринит, хормонален дисбаланс, медикаментозен и др. Всички те водят до неприятното състояние и симптома запушен нос. Независимо от случая и причината за състоянието запушен нос, трябва да се вземат навременни мерки, за да не се позволи на проблема да хронифицира.

Запушен нос – видове лекарствена терапия

Запушен нос – видове лекарствена терапия. Лекарствата, които трябва да се приемат при запушен нос, очевидно зависят от първо-причината, която е предизвикала възпалението на дихателните лигавици. Лекарства за запушен нос има много. Когато запушен нос е причинен от алергия – се прилагат предимно антихистаминови препарати и/или кортикостероиди по преценка на лекар. Когато запушен нос е причинен от аденоидна хипертрофия, също може да се говори за фармакологичен-терапевтичен подход, преди да се подходи оперативно. При запушен нос, в случай на остро възпаление на аденоидите, сред най-често предписваните лекарства са широкоспектърните антибиотици, кортизоловите препарати (за прием през устата или инхалаторно), муколитици и назални деконгестанти. В случаите на запушен нос, свързан с така наречените настинки, се ползват най-често парацетамол, ацетилсалицилова киселина и НСПВ от рода на ибупрофен. Независимо от провокиращата причина на възпалението на дихателните лигавици, незабавно облекчение спрямо назалната конгестия може да се получи, чрез използването на назални деконгестанти (на основата на ксилометазолин, ефедрин, псевдоефедрин или фенилефрин), но с прилагането на тези медикаменти не трябва да се прекалява, защото те могат и да влошат клиничната картина и да обострят състоянието запушен нос.  

Важни правила при хрема и запушен нос

  • Правило 1 при хрема и запушен нос – Въздухът в стаята не трябва да е сух. Ползвай овлажнител за въздух ако се налага.
  • Правило 2 при хрема и запушен нос – Стайната температура трябва да се държи в границите 19-21 градуса Целзий.
  • Правило 3 при хрема и запушен нос – Пълноценно хранене.
  • Правило 4 при хрема и запушен нос – Чист въздух и добра хигиена.
  • Правило 5 при хрема и запушен нос – Приемане на повече течности.
  • Правило 6 при хрема и запушен нос – Промивки на носа и/или инхалации със физиологичен разтвор  и морска вода за втечняване на секрета, стоене над пара и ползване на етерични масла.
  • Правило 7 при хрема и запушен нос – При промяна на цвета на секрета, да се направят допълнителни изследвания  ако е необходимо.

 

Запушен нос – предистория
Запушен нос – защитна функция на лигавицата на носа
Запушен нос – какво трябва да знаем
Важни правила при хрема и запушен нос

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *