Лактоферинът – потенциално ново средство за биологичен вирусен контрол.
Лактоферин и Sars-Cov-2 – превантивно лечение и не само!
Антивирусни свойства – лактоферинът се свързва с хепарин-сулфатно протеогликанните рецептори (HSPG) по повърхността на клетката, което блокира закрепването на вируса (в случая със SARS-COV) към клетките на гостоприемника. Аналогично е действието му и към останалите вируси в пространството. Освен, че инхибира клетъчното закрепване на вируса, лактоферинът успешно инхибира размножаването на вируса вътре в клетките, индуцирайки противовирусен цитокинен интерферон (IFN)-a/b. – т.е. лактоферинът е ефикасен дори, в случаите когато клетката вече е инфектирана. Назначаването му, също така, подобрява активността на NK клетките и реакцията на Th1 цитокините, което води до защита срещу вирусни инфекции. С това си свойство Лактоферинът допринася активирането и подобряване функциите на имунната система и потвърждава участието си в имунния отговор на организма.
Приемът на Лактоферин може да:
- Предпази гостоприемника от вирусни инфекции чрез инхибиране на закрепването на вируса към клетките
- Потисне размножаването на вируса в клетките
- Подобряване на функциите на имунната система. Съществуват явни доказателства, че Лактоферинът може да играе определяща роля в защитата на човешкия организъм от заразяване със SARS-COVID-19